“Jeg har nyrekreft. Hva nå?”

Onkolog Dr. Lilleby

Onkolog Dr. Lilleby

 

Legen din har nettopp fortalt deg at du har kreft. Plutselig står du overfor en krise. Nå, mer enn noensinne, er du nødt til å tenke klart, tross sterke følelser.

På disse nettsidene finner du informasjon fra helsepersonell som er eksperter i å forstå og behandle nyrekreft. Formålet med sidene er å gi deg informasjon, så du er bedre i stand til å håndtere utfordringen det er å være nyrekreftpasient.

Din evne til å tenke, å benytte informasjon og å ta valg vedrørende behandling, kan hjelpe deg med å snu mulighetene til din fordel.

(Informasjonen er oversatt fra Kidney Cancer Organisations brosjyre og tilpasset norske forhold)

 

Du er ikke alene

I Norge får omtrent 500 mennesker nyrekreft hvert år. Flesteparten er menn.

I 2012 var det nærmere 70% av nyrekreftpasientene som overlevde. Det er dobbelt så mange som i 1973. Nye fremskritt vedrørende diagnose, kirurgiske inngrep og onkologisk behandling gir mulighet for at enda flere pasienter kan leve med sykdommen, og leve et normalt liv.

Året 2006 var begynnelsen på en ny tid for nyrekreftpasienter, da ble nye legemidler godkjent til behandling av denne sykdommen. De påfølgende årene har flere andre nye legemidler blitt godkjent. De nye legemidlene er rettet mot kreftceller på andre måter enn tidligere legemidler. En fortsatt forskningsinnsats vil forbedre vår forståelse av sykdommen og dermed øke mulighetene for å bekjempe nyrekreft.

Det kan være et sjokk å få stilt diagnosen nyrekreft. Det er en overveldende situasjon. Tvil, ensomhet, fremmedgjorthet, frykt, frustrasjon, sinne og sårbarhet er naturlige følelser i forbindelse med livstruende sykdommer. Det er greit å ha disse følelsene, å gråte, å være rystet.

Etter å ha fått diagnosen er det tid for å starte en bearbeidingsprosess.

Du må ikke la følelsene dine og kreftsykdommen ødelegge livet ditt, eller relasjonen til mennesker som er viktige for deg. De kan også være lei seg og bekymret for deg og seg selv. Når kreften rammer, rammer den hele familien. Dine venner og familie spiller en viktig rolle, mens du bekjemper sykdommen din.